Ulli theeyal is a popular Kerala gravy | South Indian gravy for rice, made with shallots(chinna vengayam) and coconut as the main ingredients and other flavourful spices. I am a big fan of vengaya vathal kuzhambhu, so i wanted to try this for a long time. Few months back one of my friend's mom while casually talking told me the recipe of ulli theeyal and i recorded the same in my mobile. I got a good bunch of small onion during my little india trip and finally made this ulli theeyal. It was a huge hit among all in the family. Try this at home and share your feedback with me.
Ulli theeyal recipe
Preparation Time : 20 mins | Cooking Time : 25 Mins |Serves: 3-4Ulli | shallots | chinna vengayam 25
Coconut 1/2 cup
Dhaniya | coriander seeds 1 tblsp
Red chili 3
Red chili powder 1-2 tsp
Tamarind a small gooseberry size
Salt as needed
Turmeric powder 1/4 tsp
Mustard seeds 1/4 tsp
Methi seeds| venthayam 1/4 tsp
Coconut oil 1 tblsp
Curry leaves few
Method:
- In a pan add little coconut oil and add the grated coconut, coriander seeds and red chili.
- Fry this in a medium low flame till the coconut becomes nice golden brown in colour.
- Keep this aside.
- Slice the onions lengthwise. In the same pan add half of the onions and start cooking this.
- Add little oil while cooking and cook the onions till nice golden brown.
- Take it out from the pan and allow the onions to cool completely .
- Grind this along with the coconut mixture into a smooth paste. Add little water if needed while grinding.
- In a pan add 2 tsp of oil and add the mustard seeds, red chili and venthayam.
- Add the other half of the sliced onions and cook till the onions becomes translucent.
- Add the ground paste to this and add 1/2 cup of water.
- Take 1 cup of thin tamarind extract from the tamarind and add it to the pan.
- Add red chili powder, turmeric powder, salt and asafoetida.
- Mix well and cook for 10 minutes in a medium flame.
- The gravy should come to a thick kuzhambhu consistency.
- Switch off the flame. Ulli theeyal is ready to serve.
- Enjoy this with hot rice. We had with beetroot curry and kerala papadoms.
Notes:
- Instead of adding coriander seeds while roasting you can add coriander powder while adding red chili powder.
- 1 tsp of urad dal can be added while roasting .
Thank u. I m going to try this tomorrow
ReplyDeletei tired this...very yummy
ReplyDeleteNice i tried everyone in home liked it
ReplyDeleteWill it be good if we try with the normal big onions? Have u tried? Please clarify.
ReplyDeleteYes you can add. But small onions will give a nice taste.
DeleteI think you can read Tamil. If you can't please tell me I will the recepie in English.
ReplyDeleteஎன் அப்பா மிக நன்கு சமைப்பார். அவரின் புளிக்குழம்பு மசாலாவின் குறிப்பு கீழே (எங்கள் ஊரில் இதை தீயல் என்று சொல்வார்கள்):
1) தனியா - 2 பங்கு
2) சீரகம் - 1 பங்கு
3) மிளகு - 1 பங்கு
4) கடலைப் பருப்பு - 1 பங்கு
5) உளுந்தம் பருப்பு - 1 பங்கு
6) காய்ந்த மிளகாய் - 12
7) புளி - 2 எலுமிச்சை அளவு
வாணலியில் 1 to 6 வரை உள்ளவற்றை எண்ணெய் விடாமல் வறுத்து, மிக்சியில் நன்கு அரைக்கவும். புளியை தண்ணீரில் கெட்டியாக கரைக்கவும். அரைத்த மசாலவை புளிக்கரைசலில் கரைக்கவும். வாணலியில் நல்லெண்ணெய் விட்டு, கடுகு, வெந்தயம் தாளித்து, பூண்டு, சின்ன வெங்காயம் சேர்த்து நன்கு வதக்கவும். புளிக்கரைசலை வதக்கிய பொருட்களுடன் சேர்த்து குழம்பு கெட்டியான பதத்துக்கு வரும் வரை கொதிக்க வைத்து இறக்கவும். சாதத்தோடு பிசைந்து சாப்பிடவும், தயிர் சாதத்துக்கு தொட்டுக் கொண்டு சாப்பிடவும் Iமிக ருசியாக இருக்கும்.